Povestile Tulcei - capitolul XXIV

TULCEA VECHE Poveştile Tulcei (XXIV)Despre un alt fel de grădini

Ultima dată, înainte de mini-vacanţa de 1 Mai, am vorbit despre parcurile şi grădinile de ieri şi de azi ale Tulcei. Tot despre grădinile din Tulcea, dar de asta de legume şi zarzavaturi, am găsit un fragment, pe care îl dăm în continuare: „Pe terenul din spatele fostei Fabrici Talpa, unde în prezent se află SC Marmura, malul Dunării fiind mai înalt, se întindeau, pe mari suprafeţe, grădinile de legume şi zarzavaturi ale unor renumiţi şi pricepuţi grădinari, ca fraţii Sîngirliu, Raiciu, Costof ş.a. Grădinari iscusiţi, cei mai mulţi de origine bulgară, printr-o muncă neobosită, aprovizionau din belşug cu produsele trudei lor, nu numai piaţa Tulcei, ci şi pe cele din Constanţa şi Galaţi.” (din cartea „Amintiri şi imagini din Tulcea de odinioară” a lui Constantin Găvenea)

Ape şi cişmele

sacagiul la coloane Poveştile Tulcei (XXIV)Nu ştim sigur cum era cu apa în Aegyssus-ul de demult, de unde beau proto-tulcenii noştri atunci, dar posibil la cât de curată era Dunărea pe atunci, să-şi fi potolit setea direct de acolo. De primele conducte de apă din Tulcea am citit pe undeva că ar fi fost pe vremea turcilor, prin zona de azi a Colegiului Dobrogean „Spiru C. Haret”, pentru că acolo a fost cândva baia publică a oraşului.

Despre cum beau tulcenii apă de Dunăre adusă cu sacaua în mahalalele lor, am povestit pe undeva printr-un număr anterior. Afară de saca, tulcenii mai foloseau şi alte surse: fântâni, bazine de colectat apa de ploaie şi de la izvor, din pădurile oraşului. Dealurile înţesate astăzi cu case şi blocuri erau acoperite altădată cu păduri, precum dealul de mai sus de Biserica Rusească sau dealul pe care urcă strada Mircea Vodă. Ca să nu mai vorbim de izvoarele de la poalele dealului Bididia, care aprovizionează şi astăzi cu debit destul de mare Lacul Zaghen (mult mai extins altădată, când  avea legătură cu Dunărea).

zagan azi Poveştile Tulcei (XXIV)Despre sursele de apă de la care te puteai aproviziona direct din centrul (de azi) al oraşului  ne spune mai multe Constantin Găvenea: „Cu multe decenii în urmă, bătrâni sfătoşi îmi povesteau că la o distanţă de circa200 mde biserică (Biserica Rusească cu hramul „Schimbarea la faţă”), spre liman, se aflase cândva o cişmea, amenajată încă de pe vremurile îndepărtate ale turcului. Din corpul de piatră al cişmelei, având forma unei jumătăţi de sferă, curgea zi şi noapte, prin patru ţevi, o apă rece şi limpede ca lacrima, adusă prin tainice lucrări de canalizare, din locuri necunoscute, pierdute prin pădurile seculare ce se mai întindeau încă pe dealurile din spatele târgului.”

Pădurile, izvoarele şi cişmeaua de atunci nu mai sunt, în schimb o sifonărie de prin acele locuri continuă oarecum povestea şi vinde apă plată adusă cu hidroforul de la 40 de metri adâncime. (Dacă stăm să ne gândim puţin, tare rău am ajuns, să dăm bani pe apa de fântână, dar asta e, dacă n-ai,… dai).

Faţă de vremurile de demult, n-am evoluat foarte mult: sacaua de lemn am înlocuit-o cu bidonul de plastic, iar apa tulbure de Dunăre cu ce-o fi aia de-o bem acum. Cei care se învârtoşează totuşi să bea „apă vie”, merg ca-n poveste peste şapte dealuri şi şapte străzi şi iau apă de izvor, fie mai sus de Spital, de lângă calea ferată (despre care am auzit însă că are apă calcaroasă) sau tocmai dela Bididia, din curtea nu ştiu cărei staţii.

eticheta bere tulceana Poveştile Tulcei (XXIV)Berea Tulceana

A fost o vreme când tulceanul a băut şi altceva decât apă, fie ea de Dunăre sau de izvor. În berea Nufărul, din 1998 botezată Tulceana, produsă (cu apă de adâncime din propriul puţ) de Bere Delta S.A. de pe Prislav, mulţi tulceni şi-au înecat amarul. Însă ori amarul n-o fi fost destul de mare, ori concurenţa mult prea mare, căci fabrica tot pe pierdere era, de a trebuit la un moment dat să-şi închidă porţile. Ultimul an cu profit a fost 1999, când fabrica avea 70 de angajaţi. Despre soarta fabricii de bere din Tulcea, radiată în 2009, n-am găsit alte informaţii decât că era de vânzare pe net pentru 12 milioane de euro. Poate ştiţi voi mai multe.

Reţeaua de apă a oraşului

Primul proiect de alimentare cu apă potabilă a oraşului a fost întocmit în 1897 de către ing. şef Scarlat Varnav. El prevedea alimentarea cu apă luată din Dunăre, care urma să fie decantată, filtrată şi apoi distribuită în reţea. Deşi a fost aprobat, proiectul nu s-a materializat, ci a tot fost amânat din lipsă de fonduri financiare.

Apoi, în 1911, inginerul Ghermani Dionisie realizează un alt proiect, cu o serie de modificări faţă de cel vechi: prevedea alimentarea unei populaţii de 20.000 locuitori, cu o cantitate de 150 litri/loc/zi şi prelungirea reţelei de distribuţie de la 21 la28 km.

portul tulcea Poveştile Tulcei (XXIV)Prin licitaţie, executarea lucrărilor a fost încredinţată firmei „I. Motzoi şi Reschovsky”; recepţia parţială s-a făcut la sfârşitul anilor 1913, iar apoi s-au efectuat lucrări de întreţinere, de extindere a reţelei, de schimbare a conductelor de fier cu cele de fontă, etc, etc, lucrări de întreţinere cu care suntem foarte familiarizaţi şi în prezent.

Apa care curge azi la robinetele noastre provine din două surse: apă de Dunăre dela Mila42 şi apă de adâncime Bogza, de la 60 –100 m(4 foraje funcţionale din cele 12). Apoi apa e „tratată”, înmagazinată în două rezervoare de3500 mşi unul de5000 mşi apoi distribuită în reţea. Pentru câtă apă luăm din Dunăre, nu rămânem în niciun caz datori, căci tot ce luăm, punem tot acolo (evident nu în aceeaşi stare şi mai în aval). Mult dorita staţie de epurare e în construcţie undeva la marginea de Est a oraşului, aşteptând inaugurarea.

Despre cât de bine preia sistemul de canalizare apele uzate şi cele de ploaie, nu mai răcim gura degeaba; o cunoaştem foarte bine cu toţii, ba chiar o simţim la propriu (la picioare şi la cauciucuri) când plouă ceva mai tare.

Citeste Povestile Tulcei

Capitolul 1Capitolul 2Capitolul 3Capitolul 4Capitolul 5Capitolul 6Capitolul 7Capitolul 8Capitolul 9Capitolul 10Capitolul 11Capitolul 12Capitolul 13Capitolul 14Capitolul 15Capitolul 16Capitolul 17Capitolul 18Capitolul 19Capitolul 20Capitolul 21Capitolul 22Capitolul 23Capitolul 24Capitolul 25Capitolul 26Capitolul 27Capitolul 28Capitolul 29Capitolul 30Capitolul 31Capitolul 32